A hét nap nyomában

Míg egyesek számokkal látták el, addig az egyiptomiak a bolygókról, vagy az azokhoz társuló mitikus alakokról nevezték el a hét napjait. Egy már biztos. Nem veheted őket egy kalap alá. Már magyar őseink is pontosan tudták, hogy mit, mikor érdemes megtenni. 

Vasárnap

Nap

Ősi hagyományok szerint a vasárnap, azaz a Nap napja volt a hét kezdete, amelyet Apollón istenségnek ajánlottak fel.
Mivel önmagunk beteljesítését szimbolizálja ezért szoktak ilyenkor templomba járni. A szív és a lélek kitárása alkalmából, a Teremtő felé való hála kinyilatkoztatás céljából. Az emberiség történelmében sok kultúrában ilyenkor tartottak vásárokat, hogy földi javaikat megmutathassák és felkínálják a világnak.

Régebbi neve: Hetednap, Nagynap, Szentnap – Kifejezetten közösségi nap (rokonlátogatás, vendégeskedés, mulatságok, lakodalmak)

A Nap képviseli az apaságot is, így hát ezen a napon az édesapáknak kulcsszerepe van a családi életben. Sokan szoktak panaszkodni, hogy nincsen Apák napja. De igen van. Minden vasárnap.

Hétfő

Hold

Lunának, a holdistenőjének ajánlották fel. Ilyenkor az érzelmi világgal és az otthonnal kapcsolatos témákkal foglalkoztak nagyanyáink.
Érdemes ilyenkor női tevékenységeket űzni: főzőtanfolyam, varrás, táncolás. Estéin gyújts gyertyát, gyönyörködj a végtelen égboltban. Mindenképp valami szép, harmónikus dologhoz társítsd az elalvást.

Régebbi neve: Hetedfő – Hét + fő = 7 + fej, kezdet, forrás, eredet = a hét nap feje

Magyar néphagyományok tiltják az új dologba kezdést, az utazást vagy pénz kölcsön adását. Kedvezőnek tartották a nagyobb házimunkákhoz (takarítás, mosás).

Kedd

Mars (Árész)

A  háború istenének napja. A nagy erőkifejtést igénylő tevékenységek ideje: favágás, cipekedéssel járó feladatok, szoba átrendezése. A tetterő, a férfias megnyilvánulások és a testedzés napja. A nők viszont kerüljék ezen tevékenységeket! Mivel a Mars jelképezi az önérvényesülést is, megfelelő alkalmat kínál arra, hogy kifejezd az akaratod. Érdemes ilyenkor kérni fizetésemelést vagy előléptetést. 😉
Maradj higgadt, kerüld az agressziót és a lobbanékonyságot.

Régebbi neve: Kettednap

Távol-keleten: Tűz napja

Szerda

Merkúr (Hermész, Thot)
Hermészt, Zeusz hírvivőjének, a közvetítő kereskedelem és az utasok istenének tartották. Itt a kisebb utazások, a mozgékonyság és kommunikációval járó tevékenységek ideje. Fontos üzleti tárgyalásaidat, kisebb hivatalos ügyeid elintézésére ajánlatos ezt a napot választanod. Sok bosszúságtól megóvhatod magad, ha a szerencsés szerdán intézed a dolgaidat. Rokoni vagy baráti kapcsolataidat is érdemes ilyenkor feleleveníteni, ápolni. Közlekedés során maradj körültekintő és nyugodt!

Régebbi neve: Harmadnap

Távol-keleten: Víz napja

Csütörtök

Jupiter

Az itáliai főisten, a görög Zeusz napján érdemes hosszútávú terveiden dolgoznod. Nagyobb, esetleg külföldre tervezett utazásod részleteit érdemes ezen a napon eltervezned. Magyar felmenőink olyan nagyobb munkálatokat végeztek csütörtökönként, mint a szántás, vetés, betakarítás vagy állatok költöztetése.

Higgy a bőségben, a szeretet szétáradó erejében. Sokat fejlődhetsz, ha elfogadó és nyitott vagy a szellemi szférákra.

Régebbi neve: Negyednap. A néphagyomány üres napnak tekinti.

Távol-keleten: Fa napja

Péntek

Vénusz

A szerelem és szépség istennőjéhez társítható pénteken érdemes ellátogatni a fodrászhoz vagy a kozmetikushoz. Törődj magaddal! Nézz körül a kedvenc butikodban, sétálj a természetben. Akár ajándékozd meg magad valamilyen kultúrális élménnyel. Menj el színházba, múzeumba vagy akár egy koncertre. Magyar népi hagyományok szerint tilos volt a nőknek pénteken fonni, varrni, mosni vagy gyógyfüveket gyűjteni. Az igényességekre vonatkozó munka megengedett, érdemes takarítani, rendet rakni magad körül.

Régebbi neve: Ötödnap

Távol-keleten: Fém napja, arany nap

Szombat

Szaturnusz

A fegyelem és lelkiismeretesség képviselőjeként érdemes szombaton böjtölnöd, befelé fordulnod.

Ideális alkalom, hogy meditálj, jógázz, elcsöndesedj. A Szaturnusz magába foglalja az elköteleződést is, ezért terjedt el hagyományként a szombaton tartott esküvő.

Régebbi magyar neve: Hatodnap

Távol-keleten: Föld napja

Írta: M. Betti

Képek: freepik.com